Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2014. november 7., péntek

Egy újabb találkozó

A hópehelyterítő esete a Sugovica Foltkörrel

Jajj de szép, varrjuk meg! - mondták a Foltkör tagjai, mikor meglátták a terítőt -  nosza, akkor készüljünk rá!
Szép tényleg, de nem egyszerű, mert ugye, mi foltvarrók tudjuk, hogy az igazán szép foltvarrós munkákért bizony meg kell dolgozni, nemcsak odafigyelni a pontosságra, hanem sok időt is rá kell fordítani.

A keddi összejövetelünkön készült képeken keresztül bemutatom Nektek, hogyan haladtunk lépésről lépésre az itt látható terítővel:



A képen látható terítő volt a mintadarab, 2008-ban kezdtem hozzá.....de még nincs kész, egy külső keret hiányzik a széléről. Ehhez 2 db  7,5 cm széles csík kell majd.
Ha elkészültünk a színoldallal, jöhet bele egy vékonyabb flíz, majd a hátlap.







DE NÉZZÜK EZT AZ ELEJÉTŐL:

Előkészíteni szintén 7,5 cm széles csíkokat kellett 2 féle színből, melyből a bézs  a hópehely anyaga, a sötétebb pedig a köztes részekhez  (az anyagszéleség 140 cm).
Mindkét csíkból 3-3 db-ot kellett levágni.
A terítő hatszög alakú, így a sablont egy háromszög adta, melyen előrerajzoltam az elemeket.
Minden egyes elemből 6-6 db elemet szabtunk, a forma és az elem színe adott volt.
Itt már haladunk: a jobb oldali csík 4 elemből áll, mindegyik sablonnal kivágva, aztán a középelem egy egybefüggő csík, és a jobb oldali két elemből áll.
A jobb oldali mellől még hiányzik egy elem, ez egy háromszög, melyet utólag, a leigazítások után varrhatunk fel mindegyik elkészült részháromszögre.
Így kapunk meg 1-1 nagy háromszöget.
Ekkor még a háromszög 2-2 oldalára varrunk 1-1 3,5 cm-es bézs csíkot, ez adja meg a hópehely vázát - a bejegyzés első képén ezek a csíkok is jól láthatóak.
Természetesen közben midig szétvasalunk, igazítunk.
Rendhagyó módon ez a háromszög nem az előírásoknak megfelelően készült, de pont ezért két izgalmas mintát is lehetővé tett:
Magdi első kirakója....

...és kicsit másképp forgatva














A bajai Karitász részére sokféle apróságot készítettek  a Foltkör tagjai, ezeket kedden hoztuk be.
Az ajándéktárgyak felajánlása majd a következő találkozónkon is folytatódik.

És itt láthatjátok Maászné Zsuzsi munkáját, szépen alakulnak a katedrál ablakok - ezt a technikát Kovácsné Marikával varrtuk az előző alkalommal.








Sok szép munkát kívánok Nektek, hamarosan újabb élménybeszámolót készítünk, üdvözlettel a Foltkör nevében: Andrási Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...