Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2014. december 9., kedd

Karácsonyi szélforgó




Egy újabb karácsonyfadísz lépésről lépésre

Még valamikor szeptemberben A.Rita egy spanyol oldalról megosztott egy új karácsonyfadíszt.
Most leírom, hogyan kell csinálni. Sári Magdival a december eleji foglalkozáson megcsináltuk:





Hozzávalók:  

2x10cmx10cm-es tetszőleges vászon
4-féle mintás és színben összeillő anyagból 8,5 x 8,5 cm- es négyzeteket vágunk.
40 cm keskeny szalag, vagy sodort zsinór
2 db díszgomb, vagy valami dekorációs gomb
Tömőanyag






 A 10 cm x 10 cm- es vásznat egymásra fektetjük, és egy 7,5 cm átmérőjű kört rajzolunk rá, majd a jelölés vonalán összevarrjuk. 
A varrástól néhány milliméterre kivágjuk, kifordítjuk, és annyi tömőanyagot teszünk bele, hogy jó kis duci legyen. Ha elkészültünk, a nyílást bevarrjuk.
A négyzeteket kétszer háromszögbe hajtjuk, és átfogjuk a kis „ labdánkon”. A csücsköket átvarrjuk, hogy stabil legyen.  A négyzeteket váltakozva varrjuk. Én, ahogy az ábra mutatja, kétféle anyagból készítettem. Vigyázat, mindig egyformán fogjuk a negyedbe hajtott anyagot, mert egyik oldalról a hajtás, másikról a két anyagszél látszik.. 



 Mivel a szemmértékemet már régen elvesztettem, a labdán tettem jelölést, hogy arányosan tudjam a háromszöggé hajtogatott négyzeteket felvarrni.
Ha mind a 16 darab a helyére került, meg lehet egy kicsit igazítani, hogy szépen álljanak.
Utolsó lépés a szalag felvarrása, hogy fel lehessen akasztani,  a varrásrészt eltakarjuk egy tetszőleges gombbal, vagy egyéb dísszel.
Ha nekem sikerült, akkor Nektek is!   
Kellemes Karácsony előtti szórakozás! 

Kovács Ilon tollából

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...