Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2015. november 23., hétfő

Maradandót alkotni – avagy egy ötletből hogyan lesz óriási falikép

Kedves Érdeklődő!

Nagy munkán vagyunk túl, így most  fogadjátok szeretettel beszámolónkat: 



Először is azzal kezdeném, hogy hosszú út áll mögöttünk, mindenféle téren.

Egy foltvarró csoport létezését, aktivitását sok tényező befolyásolja. És itt elsősorban nem csak a pénzről van szó. Arról a befektetett időről és energiáról, melyet a tagok egy közösségért tesznek, hogy az éljen, létezzen, alakuljon, fejlődjön és haladjon előre. Néha kis dolgokat alkotunk, de néha eljön az idő, amikor nagyobb célért adjuk össze tudásunkat, időnket. Ez a történet erről szól.



A Sugovica Foltkör tagjai Nagyné Rózsahegyi Csilla és Sáriné Magdi tavaly felvetettek egy ötletet: varrjunk valami igazán bajait! Varrjuk meg a Türr-t! Ez sokatoknak furcsán csenghet, de aki ismeri városunkat, Baját, tudja, hogy van egy emlékmű, mely a Duna és a Sugovica találkozásánál áll, ez az a hely, ahol van a Türr István Kilátó és Emlékmű, mely igazán jellegzetesen bajai. Ahány hajó, uszály erre törekszik felfelé a Dunán, nos, mind az emlékmű mellett halad el.



Ezt a kilátót saját környezetében terveztük megjeleníteni az ún. pixel applikációs technikával.  A technika lényege, hogy sok-sok apró textilelem illesztésével, fedésével, ragasztásával adjuk vissza a fotóminőséget, annak felbontottságát. A technikát megtalálhatjátok fecni-technikaként is, attól függően, milyen darabokból áll az adott foltmunka.



A munkánk mérete miatt tudtuk, hogy saját forrásból ezt nem igazán sikerülhet megvalósítani. Ezért Baja Város alpolgármester asszonyának bíztatására az idei év elején egy kultúrális pályázat keretében támogatást kértünk, így saját forrásunkkal kiegészítve már megkezdhettük a munkát májusban.



Nagy izgalommal és kicsit aggódva vártuk, hogyan is alakul ez a munka. Következett a bevásárlás, néhányan Budapestre utaztunk és a Hunyadis fiúknál töltöttünk majd 5 órát a megfelelő textilek válogatásával, nagyon kellemes hangulatban. 
 
Egy kis színkavalkád



A foltkör következő összejövetelén már a hatalmas nyomtatott Türr Kilátó képe alapján próbáltuk textilre vázolni az arányokat. Ehhez segítségünkre volt Szabó Áron, a bajai Vizuális Iskola szobrász-tanára, aki a nagy molinó alapra felvázolta az épület arányait.



A Foltkör tagjai váltakozó intenzitással és a munkafolyamatnak megfelelően vettek részt a textilmunka elkészítésében. A textilek egy részét bevasaltuk fliesofixszel, majd ezeket daraboltuk a megfelelő méretre. 
Következett az adott színek alapra helyezése és felvasalása.

 
Elhelyeztük a tájban
 
A munka során sok apró részletet vettünk figyelembe, hogy a Türr Kilátó élethű maradjon a textillel történő megjelenítéskor: ügyelni kellett a méretekre, az épület, valamint a környező hatalmas fák arányára, a háttér arányaira, és nem utolsó sorban a színekre. 

 
Az épületen dolgoztunk a legtöbbet
 
 Fontos volt a munka során a csapatmunka, mindenki megtalálta a neki megfelelő részfeladatot, egymás keze alá dolgoztunk, segítettük, biztattuk egymást, hogy az eredmény minél valósághűbb legyen. Természetesen a quiltek szabályait a munkánk során figyelembe vettük, így építettük fel a munkafolyamatokat is.

 
Munkálatok a hátlapon, aprókat öltögetve
Az alap elkészülte után rétegeztük a munkát: a színes kompozíció alá vatelin került, majd ezt egy hátlappal zártuk le, ráhagyással. Ezután következett a rétegek rögzítése szabad gépi tűzéssel, ez a feladat a munka mérete miatt igencsak igénybe vette a koncentráló képességünket. Sok kézre volt szükség a munka megtartásához a gép alatt, mely önálló életre akart kelni és el-elmozdult időnként, de megküzdöttünk vele.


Ezután a teljes munkát kiigazítottuk, majd kereteztük, és a munka hátuljára megvarrtuk a tartó lécek bújtatóit is.

Munkánk első alkalommal a Pécsen megrendezendő XV. Országos és Nemzetközi  Patchwork Kiállításon szerepelt 2015. augusztus 21-22-23-án, erősítendő Baja és Pécs városok kulturális  kapcsolatát.


Aztán várta, hogy hazaérkezve a megfelelő helyére kerülhessen. Októberben egy, a Türr István személyével kapcsolatos évforduló kapcsán végre az Alpolgármester Asszony is megnézhette munkánkat. Nagyon meghatódtunk, ahogy a Türr emlékmű  tövében csodálta közös alkotásunkat…Nagyon jól mutatott a térben a munkánk, így került egy rövid időre október 13-án a Türr a Türrhöz….:

Néhányan a csoportból Csubákné Besesek Andrea Alpolgármester asszonnyal


„… VILÁGRA SZÓLÓ MUNKÁSSÁGÁBAN NEMZETÜNK ERÉNYEI ÉLTEK MEGNEMESEDVE § HATOTTAK FOKOZOTTAN AZ ŐSÖK DICSÉRETÉRE § NEKÜNK NEM-MÚLÓ PÉLDAKÉPÜL”
                                                                            Részlet a Türr emlékmű egyik márványtáblájáról


Aztán ez év november 17-én ünnepélyes keretek között óriási képeslapunk méltó helyére került: Baja Város Polgármesteri Hivatalának Türr-termébe.


Nézve ezt a méretes munkát, mely végül 1,3 méter széles és 2,2 méter magas lett, és az 500 órát, amit együtt töltöttünk, eszünkbe jut, hányszor jöttünk össze, hogy összeálljon a munka. 
Közben jól éreztük magunkat, néha izgatottan, néha aggódva szemléltük az alakuló részleteket, de mindeközben sokat nevettünk és erősítettük egymást.
Persze pogácsában, sütiben sem volt hiány, családias hangulatot teremtettünk.


Ha valamiért, hát ezért érdemes volt együtt lennünk és együtt alkotnunk.


Kívánjuk, hogy megéljétek ezt Ti is a saját csoportotokkal!


Szeretettel: Sugovica Foltkör
( A cikk megjelenik a foltvarrók hivatalos lapjában a Hírfoltok-ban is)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...